Jeg liker å prøve nye ting og å endre på ting etterhvert. Denne gangen brukte jeg den cubanske krydderblandingen adobo. Jeg tror krydderblandingen/marinaden adobo er som ”mors kjøttkaker” i Norge
eller som bacalao i Spania og Portugal. Her
kommer litt info om adobo og et par oppskrifter hentet fra
If you spend any time in
a Cuban kitchen you are most likely to hear the word adobo, Cuba's widely used
marinade. The adobo is a paste of garlic, salt, cumin, oregano and
sour orange or lime juice. It is used on fish, poultry and meat. The
marinade is used prior to grilling, sautéing or deep-frying.
Adobo
6
cloves garlic
2
teaspoons salt
1/2
teaspoon ground cumin
1/2
teaspoon dried oregano
1/2
cup fresh sour orange juice or lime juice.
Pound
six cloves of garlic, add salt, ground cumin and dried oregano to a smooth
paste with a pestle. Mix in 1 /2 cup of fresh sour orange juice or lime juice.
Marinate
fish in this mixture for 30 minutes to one hour, chicken breasts for one to two
hours and large cuts of meat overnight. Refrigerate all during marinating
Chicken Adobo
By
Steven Raichlen
Serves
4
This
recipe was inspired by a dish served at Miami's famous restaurant, Yuca, which
specializes in nueva cubana cooking. Chef Douglas Rodriguez serves chicken
halves, which he bones before grilling. For ease in preparation, Raichlen uses
boneless, skinless chicken breasts.
Marinade:
3
cloves garlic, coarsely chopped
1
shallot, minced
1
/2 teaspoon ground cumin
1
/2 teaspoon dried oregano
1
/2 teaspoon dried thyme
1
tablespoon chopped fresh cilantro
Et annet stedsted fant jeg denne:
Making the Adobo
Place the garlic, salt, peppercorns, cumin, and allspice in a large mortar and pound to a paste with a pestle. Stir in the bitter orange juice. (You can also puree these ingredients in a blender or food processor.) Set aside.
Read More http://www.epicurious.com/recipes/food/views/Santiago-de-Cubas-Roast-Pork-Marinated-in-a-Garlicky-Allspice-Cumin-em-Adobo-em-em-Cerdo-Brujo-em-51203240#ixzz2mQkvJkdrsenere
Place the garlic, salt, peppercorns, cumin, and allspice in a large mortar and pound to a paste with a pestle. Stir in the bitter orange juice. (You can also puree these ingredients in a blender or food processor.) Set aside.
Read More http://www.epicurious.com/recipes/food/views/Santiago-de-Cubas-Roast-Pork-Marinated-in-a-Garlicky-Allspice-Cumin-em-Adobo-em-em-Cerdo-Brujo-em-51203240#ixzz2mQkvJkdrsenere
Denne krydderblandingen skal være god på fisk også.
Da jeg laget seibiff
i dag, laget jeg derfor min egen ”adobo” som jeg prøvde på en fiskebit. Men
skal jeg bruke denne krydderblandingen på fisk senere og til flere i familien, bør jeg ”forske”
litt mer på smaken. Jeg brukte:
1 ts spisskummen (cumin)
1 ts pepper
1 ss tørket oregano
2 hvitløkfedd
Litt salt
½ ts paprikapulver
1 ts korianderfrø
Alt ble most/knust i en morter.
Alt ble most/knust i en morter.
Jeg brukte korianderfrø da jeg ikke hadde en fersk korianderplante. Og jeg brukte litt paprikapulver fordi fisken ble vendt i en
blanding av mel, salt, pepper, knust kapteinkjeks og paprikapulver før den skulle stekes.
Neste gang: Prøve uten paprika og med
korianderblader! Ikke med korianderfrø. Kanskje først vende fisken i en slik krydderblanding og så vende den i en mel og knust kjeks - blanding før steking.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar