Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

fredag 21. februar 2020

Lasagne på en ny måte

Lasagne er en pastarett der en bruker lasagneplater sammen med en tomatbasert kjøttsaus og en bechamelsaus. Siden kona har IBS  og må følge lavFODMAP-dietten, så er pasta utelukket i kosten. Pastaplatene er laget av hvete. Som andre kornsorter (utenom ris og mais), inneholder hvete fruktanergalaktaner. Dette er karbohydrater som mange av de med irritabel tarm blir dårlige av. Vi prøvde derfor å erstatte pastaplatene med aubergine. Aubergine er det sorbitol i, og en del med IBS må være forsiktig med det også.


Ingredienser:

Bechamelsaus:

  • rismel 3 ss
  • margarin 3 ss
  • vann ca 1 dl
  • kraft 
  • ost: norvegia


aubergine 1 hel

Kjøttsaus / Tomatsaus:

  • kjøttdeig 400 gram
  • en boks med knuste tomater
  • en gulrot, raspet
  • oregano
  • timian
  • salt og pepper





Bechamelsausen ble laget. Jeg smeltet smør (margarin), tilsatte rismel og lot det frese. En spiseskje margarin og så en spiseskje mel, tilsammen ble dette gjort tre ganger. Så blandet jeg inn ca 1 dl kraft i sausen. Dette fikk litt tid til å godgjøre seg slik at det ikke skulle smake mel. Jeg bruker for tiden rismel til å lage sauser fordi det ikke er FODMAP's i slikt mel og derfor er bedre for folk med IBS.

Auberginen ble skåret i skiver, ca 0,5 cm tykke. Deretter ble de stekt lett.

Kjøttdeigen ble stekt. Jeg tilsatte en boks med knuste tomater, en raspet gulrot og krydder, salt og pepper. Dette fikk stå å godgjøre seg til sausen hadde tyknet.

Jeg begynte med å legge et lag med tomatsaus i en ildfast form, deretter la jeg et lag med stekt aubergine oppå og oppå der et lag med bechamelsaus og slik fortsatte jeg til det ikke var mer igjen. På toppen hadde jeg litt raspet ost. (All ost jeg brukte var selvfølgelig Norvegia som vi med galaktosemi kan ha.) Dette ble satt i varm ovn ved ca 200 grader og fikk stå i en halv times tid.










 Dette ble riktig godt!



















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar