Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

tirsdag 5. mai 2015

Satay-kylling

Dette har vært en klassiker her i huset i flere år nå. Jeg har kalt den Satay-kylling.

Jeg kjøper et glass med sataysaus på butikken, skjærer opp litt kylling (til fire personer bør det være 4 fileter) i biter (1*1 cm) og steiker det lett sammen med litt løk, hvitløk. Du kan her bruke alle typer løk; ta det du har for hånden. Så har jeg det over i en gryte, tilsetter litt paprika skåret i små biter, sopp malt i en kaffekvern og vann (1/2 – 1 dl) og lar det koke opp.  Deretter kommer sataysausen oppi og det får koke på lav varme til alt er varmt. I dag hadde jeg også oppi litt gulrot i små, små biter. Tilbehør: kokt basmatiris . Lag en enkel salat: paprika, salatblad, mais, agurk. Eller sett fram grønnsakene ferdig oppskåret i hver sine skåler slik at alle kan ta det de liker. I dag hadde jeg også en skål med gulrotstaver. Hvis sausen blir for tynn kan en riste litt maisenna med litt vann og blande inn i gryten.


Det skulle egentlig ikke være så vanskelig å lage sataysausen selv, men det får bli en annen gang.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar