Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

lørdag 25. juli 2015

Enkel lunch til en person / en slags bakalao med "makrell i tomat"


Hovedingrediensene i en bakalao er potet, løk , tomat og torsk.
Har du ikke torsk kan du bruke en "makrell i tomat"-boks.Her kan du også bruke opp mye av de restene du har i kjøleskapet. Dette bruker du heller ikke lang tid på å lage; det er egentlig sunn og god "fast-food"!

Dette er nok til en person:
Åpne en boks "makrell i tomat" og hell innholdet i en liten form som tåler å varmes i ovnen/på en tallerken som kan varmes i en mikrobølgeovn. Legg på en skive løk eller fenikkel og noen (kalde) kokte potetskiver. Bruk gjerne også noen tomater og litt ferdig kokt makaroni.

eller hvis du ikke har så mye rester kan du gjøre slik:


ha litt vann (1 - 2 dl) i en gryte og kok opp.
tilsett:
 gulrøtter (2 stk) og poteter (3 stk) og litt salt
 urter/persillestilker o.l.
 litt fiskekrydder
 1/2 løk
 (det er sikkert godt å bruke litt av en fenikkel hvis en har tilgjengelig også)
Dette skal koke i 10 - 20 minutter

når dette har kokt: ha en boks "makrell i tomat" i gryta sammen med grønnsakene og tilsett evt. litt mer ketcup og noen grønne (eller svarte) oliven. Har du noen restegrønnsaker er det tiden å putte dem i nå.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar