Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

lørdag 3. oktober 2015

Hjemmelaget nypesyltetøy

Her om dagen tok kjæresten og jeg en tur ut for å plukke bjørnebær og nyper. Det er mye bjørnebær og nyper i år! Kroodden og Kanonmuseet er et sted der det ofte er mye.Vi kom hjem med ca. 350 gram nyper og ikke så veldig mye bjørnebær. Det så ut til at det meste av bæra allerede var plukket.

Jobben ligger i å skille frøene fra fruktkjøttet. Vi skar opp en og en nype, delte dem og brukte en liten teskje eller fingertuppen til å grave ut frøene. Frøene har små hår som klør og irriterer så derfor brukte vi engangshansker når vi gjorde dette. Men det må da være andre, enklere metoder å skille frø og fruktkjøtt!

Vi kokte opp nypene.Hadde nypene i en kjele og tilsatte litt vann slik at de ikke skulle svi seg. Vi tilsatte litt vann nå og da for å hindre at dette skulle skje.


Etter litt tid ble nypene myke og vi tilsatte sukker, mest brunt sukker. Mengde sukker som må tilsettes er jo avhengig av hvor søtt en vil at syltetøyet skal være.
Så kjørte vi det med en stavmikser for å få en jevn, klumpefri masse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar