Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

lørdag 12. desember 2015

Ørret i folie.

Datteren kom hjem fra leirskole der de hadde stekt selvfisket ørret i folie på bål. De hadde krydret fisken med sitronpepper før de hadde stekt/grillet den. Dette syntes hun var veldig godt. Derfor prøvde vi å gjøre noe liknende her hjemme.

4 skiver ørret
sitronpepper
aluminiumsfolie
smør

Jeg smurte 4 store biter av aluminiumsfolie med smør. Deretter la jeg en skive ørret på hvert smurte aluminiumsfolie som jeg krydret med sitronpepper. Jeg pakket inn fisken i folien og la det i steikeovnen. 200 grader i 15 minutter.

Servert med ris og agurksalat.

Helt enkelt.Men en kan også sette fram forskjellige rå grønnsaker og / eller frukt og så kan hver enkelt ta og plukke det en selv vil ha. Jeg prøvde med følgende rå grønnsaker:

- en skål med biter av paprika
- en skål med maiskorn
- en skål med små tomater
- en avokado delt i båter
- løk skåret i skiver
- friske korianderblader

Godt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar