Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

mandag 11. november 2019

Bakt paprika


Jeg elsker å bruke stekeovnen. Putte alt inn i ovnen og pass på tiden, så gjør maten seg selv. Regn med litt forarbeid, men ellers er det lite arbeid. Helt genialt! Her kommer en enkel liten oppskrift som kan brukes både varm og kald. Den kan brukes som tilbehør til fisk, kjøtt eller alene f. eks. til tapas!.


  • En eller flere hele paprika. Jeg brukte røde paprika, men det går sikkert an å bruke gule også. Jeg har lyst til å prøve med grønne paprika også, men de jo ganske bitre, så jeg vet ikke.
  • Litt olje.
  • Litt salt og pepper.

  • Skyll paprikaene.
  • Del hver paprika i store / mellomstore biter (alt fra 4 - 5 biter til 8 - 9) og skjær vekk ribber og ta bort frø.
  • Legg paprikabitene i en ildfast form.
  • Pensle hver bit med olje (jeg brukte olivenolje). 
  • Sett den ildfaste formen inn i ovnen og stek / bak ved ca. 200 grader i ca 10 - 15 minutter eller til paprikaen er myk og litt svartbrent på kantene. 














Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar