Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

søndag 9. februar 2020

WOK




Kyllingkjøtt ble skåret opp i biter på 1 * 1 cm.
MARINADE: Sesamolje: noen ts ble helt over kyllingbitene og ingefær ble raspet over. En hel ikke så sterk chili ble kjørt i kaffekverna og strødd over kyllingbitene. Det ville også vært godt å skvise en lime over, men her i huset er det noen som ikke tåler sitrusfrukter og derfor legger vi bare limeskiver/-båter ved siden av slik at folk kan servere seg selv når det spises. Kjøttet ble liggende i marinaden i ca 30 minutter.

Når en skal lage en wok er det viktig å ha alle ingrediensene ferdig oppkuttet før du begynner å steke / woke. Bruk derfor en halvtime først til å finne det du trenger for deretter å kutte opp / raspe ingrediensene slik du vil ha dem og putte hver enkelt ingrediens i en skål slik at det bare er å hive dem oppi wok'en eller steikepanna. Og begynn med det som trenger lengst tid, f.eks. gulrøttene. Så wokker  / røresteker du ingrediensene hver for seg i små porsjoner. De skal steke ikke koke.På høy varme. Har du for mye i wok'en samtidig senkes temperaturen og ingrediensene blir kokt mer enn stekt. Men ingrediensene skal ikke bli brent heller; hold derfor ingrediensene i bevegelse hele tiden. Når jeg er ferdig med å røresteke f. eks. gulrøttene har jeg dem over i en stor kjele og holder dem varme mens jeg røresteker neste ingrediens. Når så alt er stekt har jeg det tilbake i steikepanna. Ja, jeg bruker en steikepanne i stedet for wok, men en steikepanne med litt høye kanter.

Ingredienser til 2 - 3 personer:

  • Kylling 2 fileter / kyllingkjøttdeig 400 gram
  • Ingefær
  • Chili
  • Gulrot, 1 stk
  • Squash, en kvart til en halv
  • Aubergine, en kvart til en halv
  • Vannkastanjer, noen spiseskjeer
  • Paprika, rød eller gul eller begge deler
  • Kokosmelk; en pakke a ...........ml
  • Salt og nykvernet pepper
  • Curry / karri som ikke inneholder hvitløk/løk
  • kyllingfond, 1 dl
  • alkohol f.eks. sherry, 2 ss
  • potetmel, 2 ts
  • brunt sukker, 2 ts
  • urter, jeg liker å bruke en håndfull koriander til å strø oppå til slutt.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar