Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

fredag 23. mai 2014

Reker og løvetannknopper.

Jeg fant en oppskrift på en tempura-deig i en kokebok og for en stund siden.
I kveld hadde jeg noen reker i kjøleskapet som måtte spises. Så da ble det friterte reker!

Tempura-deig:
90 gram hvetemel
60 gram maisenna
3 ts bakepulver
1 egg
1,5 dl vann og ca 1,5 dl øl.
solsikkeolje
Alt utenom oljen ble rørt sammen. Det fikk stå et par timer på benken og svelle.

Så puttet jeg rekene i røra og hadde oljen i steikepanna. Ganske mye olje! Så det dekket bunnen og vel så det.

Jeg laget små "lapper" med noen reker i hver og stekte dem i oljen.

Veldig fett! Og veldig godt!

Jeg har også startet en ny "krig" i hagen: alle løvetannknopper som ikke har begynt å åpne seg blir plukket. Jeg puttet også noen av disse i litt av tempura-røra. Og lagde på tilsvarende måte "lapper" med slike blomsterknopper. Ikke verst det heller!

Bruk litt mindre væske - røra ble litt for tynn. Ville blitt bedre / lettere å steke med en tykkere deig!

Min svigerfar laget slik røre/deig og stekte/friterte steinbit. Fantastisk godt!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar