Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

mandag 28. april 2014

Min første nesten-kjøttfrie mandag.

Mandager er det mye som skjer, så da må jeg ordne litt av middagen på forhånd. Spansktimer, kjøring til og fra musikktimer o.l. I dag ville datteren ha fiskegrateng med eggesmør. Det er enklest å kjøpe ferdig fiskegrateng i butikken og bare sette i ovnen, koke poteter og noen egg og smelte smør. Dette kan ikke jeg ha siden jeg har galaktosemi og jeg lager derfor noe annet til meg:

Jeg hadde noen "gamle" grønnsaker i kjøleskapet; et lite blomkålhode og noen litt uttørkede gulrøtter og en persillerot. På benken lå noen plommetomater som ikke var blitt brukt i helgen. Jeg har lenge tenkt at jeg skulle prøve å langtidsbake tomater i ovnen med litt krydder og dette var en fin anledning til å prøve dette. Litt tørket persille sammen med noen korn havsalt ble knust i en morter og spredd ut over tomatene som ble delt i to eller tre avhengig av størrelsen. Når dette var satt i ovnen på svak varme ca 100 - 150 grader C begynte jeg å dele opp blomkålhodet og de andre grønnsakene. Jeg strødde litt salt, pepper og persille over grønnsakene og puttet dem i en ildfast form.Før jeg satte dette inn i ovnen helte jeg over 1 dl grønnsaks-buljong (gjærfri). Tomatene fikk stå i ovnen en times tid før jeg prøvesmakte på dem. Alt dette ble gjort før jeg satte av gårde til spansktimer i byen.

 Tomater bakt på denne måten får fram umami-smaken har jeg lest et sted. Det var veldig godt sammen med speilegg!

Da jeg senere kom hjem på ettermiddagen smakte jeg på grønnsakene og resten av tomatene. Dette ble en helt fin middag selv om det hadde gjort seg med noen pølser stekt sammen med grønnsakene! Veldig enkelt i allefall; når grønnsakene først er delt / skåret opp, de gjør seg jo selv i ovnen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar