Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

fredag 13. juni 2014

En slags risotto.

Jeg hadde en del rester av basmatiris. Tenkte at dette kunne jeg bruke til noe. Dermed ble det en slags risotto.

Ingredienser:
Ris: ca. 4 dl
Reker ca 100 gram.
Grønnsaker: amerikansk blanding: 1 dl 
Urter og ugress fra hagen: koriander og matsyre: en liten neve.
Fiskekraft: 2,5 dl
Hvitvin: noen slanter.
Vann: litt
salt og pepper
fiskekrydder


Risen ble hatt i stekepannen sammen med litt vann. Så ble dette kokt opp og urtene (og ugress) ble tilsatt. Deretter slo jeg en slant vin oppi og rekene fikk følge med. Dette lot jeg koke tørt på svak varme. Deretter mer vin og fiskekraften. Igjen lot jeg dette koke inn til det var nesten tørt.Til slutt hadde jeg i litt salt (hadde ikke trengt det; kraften og rekene var salte nok i seg selv), pepper og fiskekrydder (her er det nok også litt salt!). Vinen jeg brukte var en billig-vin kjøpt på Meny og har ca. 4,5 % alkohol. Ikke dårlig; enkelt og greitt og fin måte å bruke opp risrester!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar