Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

fredag 15. august 2014

Spagetti med kjøttsaus og pesto.

Kjøttdeigsaus:
400 g Kjøttdeig
1 stk Champignon
Litt rødløkgress
Paprika - en liten gul
Tomater
1 stk Chili
Boks tomater m. hvitløk og oregano
Rest av en maisboks
Oregano
Havsalt
Pepper  1. Stek kjøttdeigen sammen med soppen, tørket gresk oregano og litt salt.
  2. Tilsett maisresten og paprikaen. La steke videre.
  3. Tilsett boksen med tomater og urter. La alt koke på svak varme.
  4. Til slutt: Putt oppi evt. krydder (her: sort pepper) noen små ferske, oppskårede tomater og en chili delt i biter (der frøene og de hvite rillene er fjernet). Jeg tok tomatene fra minidrivhusene (sort: Green Grape) og chilien fra hagen (sort: Tsjekkoslovakian Black*). Jeg brukte også litt rødløkgress. Dette fikk så stå på svak varme mens jeg lagde pestoen og kokte spagettien.


Pesto:
Pinjekjerner
Fersk basilikum
Ost (Grana Padano) - raspet
Hvitløk
Olivenolje

  1. Svi pinjekjernene i en tørr stekepanne. Ha det over i en høy plastmugge.
  2. Tilsett basilikumen (en neve), hvitløkfeddet, olivenoljen (2 dl?) og osten. 
  3. Kjør dette til en grøt med en stavmikser.
Osten Grana Padano bruker vi i stedet for Parmesan. Jeg kan ha denne osten da den er en hard og godt lagret type ost.
*Chilien Tsjekkoslovakian Black er en ganske mild chili, litt mer som rød paprika. Ikke bruk hele hvis du har en sterkere sort.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar