Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

torsdag 7. august 2014

Portugisisk fiskegryte.

Vi hadde noe av den lettsaltede torsken igjen etter middagen fra i går. Derfor ville jeg prøve noe nytt:
Jeg fant en oppskrift på Godfisk.no som hørtes god ut og brukte det jeg hadde for hånden. En slags enkel bacalao: Portugisisk fiskegryte.

INGREDIENSER:

  1. Rest av lettsaltet torsk.
  2. Hjemmelaget fiskekraft.
  3. En boks knuste tomater med hvitløk og oregano.
  4. En sjalottløk, skåret i biter.
  5. En neve basilikumblader hakket i små biter.
  6. Noen dryss med sort pepper og sitronpepper.
Ingrediens 1 - 4 ble puttet i en gryte og kokt opp. Siden fisken var kokt fra før av og de andre ingrediensene bare var oppskåret i små biter, trengte dette bare småkoke 5 -10 minutter. 
Basilikumbladene og pepperet ble tilsatt helt til slutt, rett før gryten ble satt på bordet. Det ble servert sorte oliven og brødskiver til gryta. Enkelt og godt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar