Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

fredag 31. oktober 2014

Stekt sei / seibiff / fiskepinner


Stekt sei / seibiff / fiskepinner

Jeg bruker fersk seifilet og ikke fisk i blokk: Rens fisken og skjær vekk bein. (Disse kan du ha i en gryte og helle på vann for lage kraft.) Del fiskefiletene i mindre biter, tørk dem med tørkepapir og la dem ligge og bli romtemperert en stund.

Putt mel (2 – 3 ss mel til ca. 1 kg fisk), 2 ts paprika, en neve tørket gresk oregano (most i morter), sitronpepper, pepper, salt og chilieksplotion i en gjennomsiktig plastpose.
Ha så fiskebitene oppi posen og rist forsiktig slik at fiskebitene får mel og krydder på alle sider.
Sett steikepanna på platen og varm opp på sterk varme. Ha oppi godt med margarin! Rist overflødig mel av fiskebitene når du legger dem i steikepanna. Steik fiskebitene i mindre porsjoner slik at fisken blir stekt og ikke kokt. Legg fisken som er stekt i en ildfast form og hold det varmt til all fisken er stekt. Når all fisken så er stekt puttes den tilbake i steikepanna sammen med litt løk og gressløk. Stek løken og hold fisken varm.
*****Jeg brukte ikke egg når jeg skulle denne gangen og det ble like godt eller bedre.*****

Sammen med kokte poteter og grønnsaker (Am. blanding) ble dette ingen dårlig middag. Smelt litt ekstra smør slik at du kan ha på potetene. Og tyttebærsyltetøy og / eller sennep er godt og nødvendig som tilbehør!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar