Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

torsdag 6. november 2014

Urtemarinerte lammelår i skiver

 Denne oppskriften fant jeg hermen jeg endret den litt slik at jeg kunne ha den og jeg brukte litt flere grønnsaker:

4 skiver lammelår
marinade: 
1 dl olje
2 ss soyasaus
tørket timian
hvitløk

grønnsaker:
en pose poteter, skåret i båter
1 persillerot, delt på langs
2 gulrøtter, delt på langs
1/2 paprika, delt i litt store biter
olje
timian, rosmarin, salt og pepper

saus:
1 dl sausepulver: TORO brun saus storhusholdningspose
1 liter vann
1 gulrot
løkgress
2 fedd hvitløk
søt sennep
timian, hakket
rosmarin, hakket
steinsopp
en halv rød paprika delt i litt store biter                                            


Fremgangsmåte:
1. Bland sammen ingrediensene til marinaden. Ha den i en stor tykk plastpose. Legg lammeskivene i og bind for. La posen ligge i kjøleskap ca 3 døgn. Snu lammeskivene  av og til så alt marineres.

2. Ta skivene opp. Stek dem raskt på begge i en stekepanne. Salte og pepre. De skal fortsatt være røde inni for de skal steke resten av tiden sammen med rotgrønnsakene i ovnen. 
3.
Still ovnen på 200 C.

4. Skrell potetene og skjær dem i båter.

5. Smør en liten langpanne godt eller legg i litt bakepapir. Legg potetene og de andre rotfruktene + paprikaen i.

6. Sprinkle rotfruktene med marinaden og tilsett knust havsalt, timian, rosmarin og litt pepper. Stek i ovnen i 40 – 45 minutter.

7. Legg de lett stekte, men fortsatt-rå-inni –lamme-skivene oppå rotfruktene i ovnen når det er gått ca. 30 minutter av steketiden til rotgrønnsakene, og la dem ligge i 10 – 15 minutter etter tykkelse.

8. Løs sausepulveret i 1 liter vann. Kok opp. Tilsett en gulrot, litt løk/løkgress, hvitløk. La koke en 5 – 10 minutter. Rør.

9. Tilsett 2 ss søt sennep, tørket timian, rosmarin og steinsopp (steinsoppen kan pulveriseres i en kaffekvern før den blir tilsatt sausen).  


10.            Sil sausen gjennom en sikt for å fjerne alt som har kokt med for å gi sausen ekstra god smak.

11.            Kok inn steikepanna og hell kraften i sausen.


12.            Skru opp varmen i ovnen og sett på grillen de siste minuttene slik at grønnsakene og kjøttet får ekstra farge.

13.            Slå av varmen og la stå i ovnen i noen minutter før du serverer.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar