Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

lørdag 1. oktober 2016

Hjemmelaget ketchup.

Jeg har fortsatt en del tomater på kjøkkenbenken (fra produksjonen på verandaen). Noen tomater har kona og jeg tørket i sopp-tørke og lagt på glass med olivenolje. De fleste er bare blitt spist - jeg har rent fråtsett i tomater nå på sensommeren. De er brukt i salater, på brød, i gryter eller som godteri!

Ingredienser: 
Tomattyper: Tiny Tom, Black Cherry.
litt vann
1 ts epleeddik
6 ts sukker
en liten bit løkgress
tørket gresk oregano
friske basilikumblader
salt
nykvernet sort pepper

Jeg hadde ca en halv dl vann i en kjele. Satte på kokeplata og puttet tomatene (ca. 20 stk) opp i gryta. Lot det koke på svak varme en 5 -10 minutters tid. Tilsatte etter hvert de andre ingrediensene og lot det fortsette å koke. Det skal koke til væsken har tyknet litt. Krydre etter smak.

La det stå å avkjøle seg, ta ut løkgresset og bruk ketchupen til pølser av alle slag. Jeg brukte det til grillpølser (Go' og mager) og røkte hvitløkspølser fra Harald Slakter. Slik hjemmelaget ketchup er også god til lefser med majones og skinkepålegg / kyllingpålegg.
Nedenfor har jeg klippet fra Harald Slakter sin hjemmeside (jeg har "gulet" litt av teksten selv):

myreneveien 6
Arendal, Norway 4847

37023460 

Harald slakter ble startet som et enkeltmannsforetak i 1985 av Harald Olsen. Butikkens beliggenhet den gang var Kirkekleiva 1 i Tvedestrand. I 1997 flyttet Harald butikken til Maxis senter i Arendal. Butikken ble A/S i 1999. På grunn av liten lagringsplass og butikklokale ble Harald Slakter A/S flyttet til myrene i 2008, hvor butikken står den dag i dag. Vi hos harald slakter A/S produserer varer av høy kvalitet, vi har glutenfrie og laktosefrie produkter, ketolyse pølser, egenprodusert pinnekjøtt / fenalår/ rådyrlår / spekeskinke / pålegg og en kjempegod leverpostei det uten tvil er verdt å smake på. Vi leverer koldtbord,smørbrød og spekefat. Vi har også et rikt utvalg varmretter som man kan bestille av. Målet vårt er å sikre deg som kunde en trivelig handleopplevelse og varer av førsteklasses kvalitet. Velkommen til harald slakter A/S.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar