Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

torsdag 28. juli 2016

Squash.

28.07.
*En squash fra Andelslandbruket vårt.
Vi delte den på langs og brukte en skje til å lage et hulrom / tok ut litt av squash-kjøttet.
*Kjøttdeig/karbonadedeig ble stekt sammen med en paprika (skåret i små biter), litt revet gulrot, løkgress, mangoldblader og tomatpure.
*Litt salt, pepper og paprikapulver. Timian.

*Vi stekte squashen alene først i ovnen i 5 - 6 minutter ved 200 grader.
*Deretter la vi den stekte kjøttdeigblandingen i hulrommet i squashen og gratinerte med ost på toppen.

*Dette ble grillet i 5 - 6 minutter ved 250 grader i ovnen til osten var gyllen.


29.07.
Anita og jeg brukte rester fra squash-måltidet fra i går i stedet for taco-veggisen.
En slik squash ble skåret i store biter og varmet opp i ovnen. Til dette brukte vi hjemmelaget guacamole og salte maischips. Vi satte en skål med maiskorn, en med tomater og et glass med oliven på bordet. Og selvfølgelig tacosaus. (Barna hadde vanlig taco.)
 Dette ble svært godt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar