Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

onsdag 1. februar 2017

Fisk og grønnsaker i ovn

Dette er en enkel og grei middag.
Jeg brukte ca 0,4 kg seifilet og to biter laks (0,2 kg?) . Jeg hadde litt amerikansk grønnsaksblanding i frysen. Jeg fant en oppskrift her og satte i gang.


Dette brukte jeg:
  • Seifilet ca 400 gram
  • Laks ca 200 gram
  • Amerikansk grønnsaksblanding 1 - 2 dl
  • Væsken: Ca 3 dl vann tilsatt 1/2 ss fiskefond.


  • LOFOTEN Fiskesaus og Knorr Hollandaise til de som kan ha det.

Dette gjorde jeg:

Grønnsakene ble helt ut over i en ildfast form. Fiskebitene ble lagt over. Deretter helte jeg over væsken, pepret og saltet og satte det i ovnen på 200 grader C. Der fikk det stå i ca 20 minutter.Mens dette sto i ovnen laget jeg fiskesausen og Hollandaisen.
LOFOTEN Fiskesaus: Det står på posen at pulveret has i en gryte, tilsettes vann (1,5 dl) og melk (1 dl), men i stedet for melk brukte jeg "Oatly - vegetabilsk fløte", Dette skulle koke i 1 minutt for så å tilsettes litt smør/margarin og vips så er den ferdig. Det er ikke mange pose-sausene jeg kan ha, men denne er grei hvis jeg bytter ut melken med noe annet.

Hollandais: Det er bare å følge oppskriften slik den står på pakken.

Dette var enkelt!
Dette var godt!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar