Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

søndag 12. mars 2017

Brødsalat, Panzanella (om igjen) Ny versjon

Jeg har laget og skrevet om denne italienske brødsalaten (funnet i boka "Restekjærlighet, Den store restematkokeboka" av S. Heilmann & K. Døscher) for en god stund siden (se her). Jeg har stadig kommet tilbake til denne enkle retten. For det første er det godt! For det andre er det en grei måte å bruke opp rester på og særlig da brødskalker og gammelt brød. Jeg har med tiden prøvd å tilpasse den til / forbedre den, selv om jeg også nå putter forskjellige rester i den hvis jeg har. Her følger ingrediensene jeg etterhvert har begynt å bruke. Dette er en lunch til en person:

Følgende 3 er basisen og må være med:
*brødbiter av daggammelt (eller eldre) brød
*tomater (delt i to hvis små eller delt i flere biter/skiver hvis større)
*ost (helst en smaksrik ost; f. eks. vellagret Norvegia, Gräddost, Ridderost eller Chevre, men denne siste skal jeg vel strengt tatt ikke ha!)

Så kan også andre grønnsaker brukes:
løk, brokkoli, paprika.

Krydder / urter: oregano, salt og pepper


1. Brødet skjæres opp i biter som er lette å spise (en cm) og tørkes i ovnen. Dette kan gjøres lenge før du skal spise salaten. Brødet holder seg lenger da (og ungene som spiser mest brød i familien spiser ikke gammelt brød, så hvis jeg ikke tørker slikt, mugler de og må de kastes). Slike tørkede brødbiter holder seg lenge i en boks / et glass i kjøleskapet).

2. Når jeg skal lage denne salaten tar jeg en håndfull brødbiter eller to i en liten ildfast form, tilsetter noen tomater og evt. noen av de andre ingrediensene. Jeg tilsetter krydderne og / eller urtene jeg vil ha før jeg rasper eller river osten over (eller bruker ostekniv / ostehøvel og legger på større biter hvis jeg har dårlig tid). Dette setter jeg inn i ovnen ved ca 200 grader C. Ca 10 - 15 minutter eller til osten er blitt smeltet og er gyllen.

3. Før maten inntas har jeg en god dæsj med olivenolje (ekstra virgin) og litt ekstra sort pepper over salaten. Dette høyner salaten noen hakk ekstra!


Salaten er riktig god: Brødbitene blir sprø og crunchy, tomatene blir fantastiske når de varmes i ovnen (en skikkelig smakseksplosjon!) og ost er jo også best smeltet og varm.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar