Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

torsdag 27. april 2017

UGRESS

Endelig er våren her og opp fra jorda skyter forskjellige vekster, både nyttevekster, pene  og søte / flotte blomster og "unyttige" planter! Men er de så "unyttige" som alle vil ha det til? Jeg prøver ut ville vekster som dukker opp i haven vår denne våren. I fjor vår plukket jeg ganske mye skvallerkål som jeg i vinter har brukt i smoothier ( se instagramkontoen min: gisleskancke der jeg har et innlegg med en av mine gode smoothier)

I dag plukket jeg en bolle med skvallerkålskudd (mens de enda bare er fra 3 til 7 cm store), de nyeste bladene / skuddene til brennesle og noen geitramsskudd (de er best når de er mellom 10 og 20 cm lange) fra ute i hagen. Jeg skyllet "ugresset" og forvellet det i to minutter. Deretter stekte jeg det i 1 ss margarin i en steikepanne. Mens dette stekte knekket jeg tre egg, tilsatte litt vann og vispet det sammen før jeg hadde det over "ugresset" i panna og lot det steke på svak varme. Da omeletten var nesten ferdig la jeg noen skiver med vellagret Norvegia oppå og lot det steke videre i noen minutter. Salt, pepper og et dryss med paprikapulver.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar