Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

lørdag 2. desember 2017

Pizzaboller

Sønnen har snakket mye om pizzaboller og nå ville jeg prøve å lage det. Da jeg var på butikken for en stund siden kjøpte jeg en ferdig laget pizzadeig (Peppes pizzadeig kan ha spor av melk i seg, men det går bra). Den har ligget i kjøleskapet en liten stund og har holdt på å gå ut på dato, så jeg tenkte at hvorfor ikke prøve å lage pizzaboller av den. 

Dette brukte jeg:

Peppes pizzabunn
2 ss tomatpuré
litt ketchup
skinkepålegg, skåret i små biter
1/2 våløk, det grønne
ost, Norvegia
litt salt og oregano

Jeg smurte tomatpuré og ketchup på den ferdig-lagde deigen. Deretter kuttet jeg opp skinkepålegget og vårløk i biter, strødde dette og en blanding av salt og oregano oppå deigen. Til slutt ble osten raspet over. Deretter rullet jeg pizzadeigen til en pølse og skar opp i 10 biter.
Før jeg puttet det i ovnen la jeg et par osteskiver på hver "bolle".

De fikk 10 - 15 minutter i ovnen på 175 grader C.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar