Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

mandag 27. november 2017

Frokostblanding


Det er jo bare soyayoghurt (eller andre vegetabilske yoghurter) vi med galaktosemi kan ha. Og jeg har ikke spist så mye av det. Og særlig ikke den naturelle! Men her en dag fant jeg en måte den ble god på! Jeg har prøvd å spise naturell soyayoghurt med bær og / eller havregryn i, men jeg har ikke helt likt det. Nå har jeg prøvd med mandler og tørket frukt i i tillegg og bare litt yoghurt. Jeg har liksom brukt mye yoghurt og bare litt av det andre, men nå har jeg gjort det motsatt: lite yoghurt og mer av alt det andre. Her blir yoghurten bare en "dressing" som bare omslutter det tørre.

Havregryn - 2 / 3 ss
Mandler - 4 / 5 stk (gjerne hakket)
Tørket frukt - (aprikoser / fersken / rosiner) - skåret i mindre biter
Naturell soyayoghurt - 2 / 3 ss
Eplesyltetøy / -mos / eplebiter - 1 / 2 ss
Friske / frosne blåbær - 1 / 2 ss
Tørkede fersken ble skåret i mindre biter.
Eplemos /-syltetøy røres inn.
Blåbær på toppen.
Tørket frukt: 
1) kan tørkes selv med en frukt-/sopptørke eller i stekeovnen på svak varme.
2) kan kjøpes på Kirkeristen i Oslo. Der har de masse forskjellig; frukt og grønt! Både svovlet og ikke-svovlet.  Jeg må alltid innom denne butikken hver gang jeg er i byen.
Vi kjøper det ikke-svovlede. Eller vi tørker selv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar