Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

søndag 7. oktober 2018

Fiskepinner på en ny måte!


Det blir gjerne svært fett når jeg steker fiskepinner. Og fettet trenger inn i fisken slik at du hele tiden må ha mer fett i steikepanna. Dette fungerer ikke så bra når vi har en galleoperert i familien.

Nå har jeg funnet en sunnere måte å gjøre dette på! Jeg bruker fersk seifilet til dette. Jeg renser og skjærer opp fileten i biter på størrelse med fingre eller fiskepinner og legger fiskebitene i en brødpose, putter et par skjeer hvetemel, litt salt, pepper og godt med paprikapulver sammen med fisken i posen. Jeg rister litt i posen slik at mel-krydder-blandingen fester seg til fisken. Og her kommer det sunne: jeg steker fiskepinnene i noen få teskjeer fett (cocosa-olje) eller margarin på sterk varme i ca to minutter på hver side for å gi dem farve og litt stekeskorpe, for deretter å legge dem på et ildfast fat og sette dem inn i en forvarmet ovn på ca 200 grader og varmluft. Da blir de "stekt" inni og beholder den ytre skorpen med krydderne uten å bli alt for feite. Vi voksne synes dette er riktig så godt!

I tillegg til kokte poteter og gulrøtter, hadde jeg skåret opp litt rød paprika, agurk og fennikel som stod i hver sin skål på bordet der en kunne plukke og servere seg selv. Jeg bruker også søt & sterk  sennep (fra Pølsemaker Bergbys i Skien) og kona bruker tyttebærsyltetøy.

Følgende tenker jeg at også kan være godt som tilbehør:
           tomater/stekte tomater
           løk/stekt løk
           stekt paprika
           coleslaw
           chilisausTil kveldsmat tok jeg litt rester av fisken oppå en brødskive med smør, de rå grønnsakene fra middagen, litt remulade og en ny brødskive på toppen. Godt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar