Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

fredag 26. oktober 2018

HVORDAN LAGE EN ENKEL SALAT

Jeg leser og kikker mye i kokebøker. I kokeboken"Alle kan lære å lage mat" fra 2008, har Jamie Oliver skrevet: "Hemmeligheten bak en super plukk- og bland - salat er at den bør inneholde en eller flere av følgende 6 ingredienser" (i tillegg har jeg satt opp en sjuende  - dressing for den binder  det hele sammen og gir det fuktighet / syrlighet / væske og ekstra smak):
  1. en / flere urt(er)
  2. litt ost
  3. en / flere grønnsaker
  4. noe mykt
  5. noe sprøtt
  6. topping
  7. dressing
Her kommer noen eksempler:

urter: persille / koriander / mynte / basilikum / gressløk...
ost: parmesan /  norvegia (jeg synes vellagret er best)/ cheddar...
grønnsaker: brokkoli (kokt eller rå) / blomkål (kokt eller rå)  / gulrøtter / tomater / agurk...
noe sprøtt (en sprø bladsalat): kinakål / pak choy / hjertesalat...
noe mykt (en myk bladsalat): hodesalat / eikebladsalat / isbergsalat / ruccola...
topping: sprøstekt bacon eller skinkebiter / spekeskinkeskiver eller kyllingbiter / ristede pinjekjerner / nøtter / stekt eller røkt fisk...
dressing: olje og sitron eller eddik, sennep eller soya yoghurt (naturell) og salt & pepper.

Her kan en da plukke fra listen det du vil ha og gjerne sette sammen ting som passer til hverandre,
f.eks passer tomater godt sammen med olivenolje, olivenbasilikum, parmesan eller annen ost og salt og pepper. Eller agurk kan være godt sammen med mynteblader (begge er friskt og godt!) og tomater eller naturell soya-yoghurt.

En salat må ikke inneholde alle sju ingredienstypene. Du må gjerne også tilsette krydder og / eller andre ingredienser som jeg ikke har ført opp her. Bare lek deg og bruk de ingrediensene du selv synes er gode!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar