Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

fredag 1. februar 2019

Fiskekaker uten melk - 2

Her kommer en annen oppskrift med "Familiens MINI Fiskekaker fra Lofoten". Det er fiskekaker vi med galaktosemi kan ha!

Fiskekaker: disse er så små at en person trenger min 3 stk.
Kaldpoteter: 2 - 4, skrellet og delt i biter.
Løk/løkgress - 1 dl.
Svarte oliven uten stein (5 - 10 stk, kan utelates).
Tomat(er) - en bifftomat skåret i skiver eller noen cherrytomater delt i to.
Urtesalt og pepper, paprika, hvitløk.
ca. 1 dl vann helles i bunnen av den ildfaste formen. Dette for å hindre at maten blir for tørr.

Forvarm ovnen til ca 175 - 200 grader. Ha alt i en ildfast form. Bakes i ovn i 10 - 15 minutter til alt er varmt.

Se her for en annen oppskrift med disse fiskekakene.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar