Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

lørdag 26. januar 2019

Fiskekaker uten melk -1


Ingredienser:
"Familiens MINI Fiskekaker fra Lofoten" er fiskekaker vi med galaktosemi kan ha!
Løk/løkgress
Tomatskiver
Smør til steking.
Søt chilisaus
Salatblader - jeg brukte hjertesalat, men det kan være bedre å bruke isbergsalat; de er større og kan lettere brukes som wraps rundt fiskekakene.

Slik kan du gjøre det:
Stek fiskekakene i panne eller i ovn. De er ferdigstekte så de trenger bare å bli gjennomvarme. Ca 1 minutt i steikepanne eller 4 minutter i ovn.
Stek løk/løkgress sammen med fiskekakene.
Salatblader er gode når de blir grillet i steikepanna og svi dem litt på begge sider.
Legg et og et salatblad på tallerkenen, brett dem ut i full størrelse og ta en teskje søt chilisaus på før du legger en eller flere stekt(e) fiskekake(r) og løk/løkgress oppå (Disse fiskekakene er så små at det går flere på et salatblad.) Avslutt med en tomatskive og salt & pepper. Rull salatbladet rundt fiskekaker, løk og tomatskiver og spis! Eller server stekt løk/løkgress og tomatskivene ved siden av.

Dette er en lettvinn og enkel lunch / brunch.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar