Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

fredag 29. november 2013

Chili


Forrige dagen plukket jeg chili fra plantene vi har: noen planter ble "kastet ut" i hagen siden de var fulle av Spinnmidd. De ble satt i skråningen bak huset. De hadde noen frukter da de ble satt ut og nå hadde disse modnet. Det har ikke akkurat vært noe varme i været, men...Den litt store gule til venstre er en Dulce dolor (søt smerte), mens de to andre chiliene er Herculenaum pompeii. Disse tror jeg er ganske sterke. Det ble også tatt inn en toppløk (luftløk) siden den hadde brukket.


Samme dag plukket jeg også noen chili fra planten som står i vinduet: en Bolivian rainbow, som ser ut til å trives i stuevinduet vårt:og her er disse chiliene:
de skal være svært sterke!
de ble tørket og forhåpentligvis kan de brukes i gryteretter / supper for å sette smak.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar