Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

fredag 29. november 2013

Jeg leker meg litt på kjøkkenet, prøver forskjellige ting, prøver å lage nye ting - retter som ikke inneholder melk.


Denne måten å steke et egg på har jeg ikke funnet på selv, men jeg husker ikke hvor jeg har funnet den. Men det var himla godt!
Jeg brukte:
- bittelite smør
- ett egg
- en paprika - skjær bort ribbene og frøene før du skjærer en tykk skive (ring) av den.

Putt "paprika-ringen" i stekepannen og legg egget inn i "ringen". La steke på svak varme til det er ferdig (eggehviten har stivnet).For å få et riktig godt resultat bør man skjære en tykk bit av paprikaen. Skal hele egget få plass inne i "paprika-ringen" må en bruke en tykk bit; slik at eggehviten ikke renner over kanten. Stek på svært lav varme og  bruk lang tid slik at egget ikke blir brent! Jeg spiste det med brød og tørrstekt squash, løk og sopp til.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar