Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

søndag 29. desember 2013

Trekke fisk i kraft.

Jeg har bare trukket fisk i rent vann før; av og til har jeg tilsatt noen skiver appelsin ( når jeg har "kokt" laks eller ørret) eller jeg har lært av min svigerfar å putte i et par laurbærblader. Dette har gitt god smak til fisken. Nå har jeg funnet en fiskekokebok på biblioteket som er skrevet av Tom Victor Gausdal og Stian Floer: Den heter rett og slett bare "Fiskekokeboka", Forlaget Press 2012. Her finnes mange gode oppskrifter for den som liker fisk! Jeg fant en oppskrift på kokt kveitekotelett og brukte torsk i stedet da jeg ikke hadde kveite for hånden.

Kraft:
en liter vann
pastinakk  1/2
kålrot       1 bit - skåret i små biter
sellerirot   1 bit - skåret i små biter
hvitløk      1 fedd i biter
løk           1 stor - skåret i skiver
paprika - rød - en rest skåret i biter
olivenolje  1 ss
laurbærblad  2 stk.
salt / pepper
paprika-pulver.  1. Jeg lagde kraft på grønnsakene.
  2. Dette småkokte i en time.
  3. Jeg silte fra kraften og puttet fisken i. Jeg lot fisken trekke i ca. 5 minutter.
  4. Grønnsakene som jeg hadde laget kraften på, hadde jeg opp i en ny gryte og rørte det sammen med litt smør.
  5. Jeg serverte fisken med kokte poteter, en grønnsaksblanding, grønnsakene fra kraften og smeltet smør.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar