Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

tirsdag 31. desember 2013

Mat og drikke

Å kombinere mat og drikke slik at alt harmonerer og måltidet blir en success er ikke like lett synes jeg. Derfor prøver jeg ut nye typer viner sammen med mat. Jeg og fruen har funnet en vin som passer godt til ost og da særlig Brie. Dette er en portugisisk vin som er ganske billig og heter Espiga. Også den italienske "Rosso di Montalcino Banfi " er god til denne osten.

Vi var på utflukt til bryggeriet "Den Nøkne Ø" i Grimstad her før jul. Der fikk vi da prøvesmake på seks forskjellige øltyper sammen med litt mat.

 1. Vi fikk først smake på en øltype som heter "Blonde" (4,5 % alkohol) og kjeks med lodderogn.
 2. "Pale Ale" / "India Pale Ale" (7,5 % alkohol) ble servert sammen med pølse.
 3. "Imperial Brown Ale" (7,5 % alkohol) sammen med vellagret Norvegia og  fransk Dijon sennep. Dette var svært godt!


Følgende nettsider er gode å bruke:3 kommentarer:

 1. Have a happy 2014.

  My brother and husband would enjoy that beer experience you describe (thank you google translator for this approach to Norwegian).

  I also read the adobo page, and indeed, "adobo" is the Spanish name for marinade, you can choose the ingredientes freely.

  Kind regards.

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
  2. Gracias!
   Thanks for an interesting blog.

   Feliz Año Nuevo!

   Slett