Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

tirsdag 3. desember 2013

ADOBO ER en KRYDDERBLANDING ELLER / OG en MARINADEJeg liker å prøve nye ting og å endre på ting etterhvert. Denne gangen brukte jeg den cubanske  krydderblandingen adobo. Jeg tror krydderblandingen/marinaden adobo er som ”mors kjøttkaker” i Norge eller som bacalao i Spania og Portugal.  Her kommer litt info om adobo og et par oppskrifter hentet fra 
If you spend any time in a Cuban kitchen you are most likely to hear the word adobo, Cuba's widely used marinade. The adobo is a paste of garlic, salt, cumin, oregano and sour orange or lime juice. It is used on fish, poultry and meat. The marinade is used prior to grilling, sautéing or deep-frying.
Adobo
6 cloves garlic
2 teaspoons salt
1/2 teaspoon ground cumin
1/2 teaspoon dried oregano
1/2 cup fresh sour orange juice or lime juice.
Pound six cloves of garlic, add salt, ground cumin and dried oregano to a smooth paste with a pestle. Mix in 1 /2 cup of fresh sour orange juice or lime juice.
Marinate fish in this mixture for 30 minutes to one hour, chicken breasts for one to two hours and large cuts of meat overnight. Refrigerate all during marinating
Chicken Adobo
By Steven Raichlen
Serves 4
This recipe was inspired by a dish served at Miami's famous restaurant, Yuca, which specializes in nueva cubana cooking. Chef Douglas Rodriguez serves chicken halves, which he bones before grilling. For ease in preparation, Raichlen uses boneless, skinless chicken breasts.
Marinade:
3 cloves garlic, coarsely chopped
1 shallot, minced
1 /2 teaspoon ground cumin
1 /2 teaspoon dried oregano
1 /2 teaspoon dried thyme
1 tablespoon chopped fresh cilantro

Et annet stedsted fant jeg denne:
Making the Adobo
Place the garlic, salt, peppercorns, cumin, and allspice in a large mortar and pound to a paste with a pestle. Stir in the bitter orange juice. (You can also puree these ingredients in a blender or food processor.) Set aside.

Read More http://www.epicurious.com/recipes/food/views/Santiago-de-Cubas-Roast-Pork-Marinated-in-a-Garlicky-Allspice-Cumin-em-Adobo-em-em-Cerdo-Brujo-em-51203240#ixzz2mQkvJkdrsenere

Denne krydderblandingen skal være god på fisk også.

 Da jeg laget seibiff i dag, laget jeg derfor min egen ”adobo” som jeg prøvde på en fiskebit. Men skal jeg bruke denne krydderblandingen på fisk senere og til flere i familien, bør jeg ”forske” litt mer på smaken. Jeg brukte:

1 ts spisskummen (cumin)
1 ts pepper
1 ss tørket oregano
2 hvitløkfedd
Litt salt
½ ts paprikapulver
1 ts korianderfrø

Alt ble most/knust i en morter.

Jeg brukte korianderfrø da jeg ikke hadde en fersk korianderplante. Og jeg brukte litt paprikapulver fordi fisken ble vendt i en blanding av mel, salt, pepper, knust kapteinkjeks og paprikapulver før den skulle stekes.

Neste gang: Prøve uten paprika og med korianderblader! Ikke med korianderfrø. Kanskje først vende fisken i en slik krydderblanding og så vende den i en mel og knust kjeks - blanding før steking.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar