Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

onsdag 12. februar 2014

Karrikylling

Vi hadde noen grønnsaksrester fra i går og en del ris også fra i går. Når vi her i huset koker ris eller poteter og grønnsaker så koker vi mer enn vi spiser til ett måltid. Da er rettene enkle og raske å lage og ikke minst blir det billig og godt.
 I dag ville jeg lage karrikylling:

Ingredienser og framgangsmåte:

1 ss margarin

½ løk i små biter

Noen små biter eple

Ingrediensene ovenfor ble svidd litt i en kjele til løken var gyllen. Deretter tilsatte jeg 1 ts karri og 1 ts curry og lot krydderet svi seg litt sammen med løken. Mens dette godgjorde seg i gryta løste jeg 1 ts gjærfri  buljong i ca 3 dl vann og kokte opp før dette ble tilsatt til løk/eplebitene. For ikke å ha små biter av løk i gryta (noe som kunne få datteren til ikke å spise det), brukte jeg stavmikseren en runde.
 De 4 kyllingfiletene som jeg hadde skåret opp i små biter ble så hatt opp i gryta. Jeg tilsatte 2 dl vann og lot alt koke i 10 min.  For å tykne gryta blandet jeg ut 2 ts maizenna maisstivelse i 1 dl vann og tilsatte før jeg kokte opp på nytt. Maizennaen jeg bruker er selvfølgelig helt uten laktose.

Til slutt blandet jeg i grønnsakene (amerikansk  blanding) og risen fra i går og lot det koke i noen minutter.
Tilbehør:
Bananer

Eplebiter

Mangochutney (Sweet & Spicey)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar