Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

onsdag 26. mars 2014

Burgere

I dag laget jeg mine første burgere!
Jeg fant en oppskrift på matprat.no:
http://www.matprat.no/oppskrifter/kos/kyllingburger-med-paprikasalsa2, men jeg endret litt på den.  Jeg brukte kyllingkjøttdeig slik det stod i oppskriften.

Kyllingburger

INGREDIENSER
·          400 g  kyllingkjøttdeig 
·         ca. 2 ss  tacosaus 
·         ca. 1 ss  chilisaus 
·          (1 båt hakket hvitløk )
·          1 ts  paprikapulver 
·          1 stk  egg 
·          1 ts  salt 
·          ½ ts  pepper 

Tilbehør:
·         Ost til å ha på burgerne
·         Sylteagurker
·         Paprika
·         Ananas
·         Agurk
·         Salatblader
·         Mais(kolber)
·         Sukkererter
·         Sopp
1.     Bland sammen alle ingrediensene til burgerne (i en hurtigmikser).
2.     Sett blandingen inn i kjøleskapet og la stå i minst 10 minutter.
3.     Form burgere og stek dem 2 minutter på hver side.
4.     Skjær opp og brun små biter av sopp, rød paprika og sukkererter i litt smør. Kan godt supplere med mais og tomater i denne grønnsaksrøren.
5.     I tillegg er det greit å ha litt rå, oppskjært paprika, agurk og ananas og lignende i forskjellige skåler til de som ikke vil ha dem stekte. Så kan de plukke det de vil ha av grønnsaker.
6.      Godt med kokt ris til! Eller kanskje ovnsbakte båtpoteter. Eller hamburgerbrød.



2 kommentarer:

  1. sopp i kjøttdeigen fungerer også veldig bra :) kutt soppen smått, stek den kjapt i olje, bland den i deigen. gir fantastisk saftighet og er veldig god økonomi.

    SvarSlett