Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

søndag 2. februar 2014

Min variant av Boeuf Bourguignon

http://www.matprat.no/oppskrifter/gjester/boeuf-bourguignon

Jeg hadde en slant rødvin som jeg ville få brukt opp og da tenkte jeg det ville være fint å bruke den som marinade. Og i tillegg ha litt i gryta i stedet for vann eller kraft.

Jeg lagde marinaden av 1,5 dl rødvin, 3 ss olivenolje, 1 ss sukker, 2 ss timian, 1 hvitløkfedd og 1 laurbærblad.
Kjøttet ble skåret opp i små biter (1*1 cm) og slintrene fjernet. Kjøttbitene ble så lagt i marinaden. Jeg vendte litt på kjøttet en gang i mellom og rørte litt i det. Dette stod på kjøkkenbenken i litt over en time.

Gryten:
høyrygg, oksekjøtt 1 kg: etter å ha blitt marinert, stekte jeg kjøttbitene noen få minutter i litt olje før jeg tilsatte marinaden og begynte å koke kjøttet. Deretter puttet jeg følgende grønnsaker i:

2 gulrøtter-  oppskåret i små biter
1 løk - oppskåret i små biter
hvitløkblader - oppskåret i små biter
persille -oppskåret i små biter
ca 8 dl vann 
ca 1 dl rødvin til

Dette lot jeg koke i to timer før jeg hadde oppi resten: 

6 poteter - oppskåret i små biter
1 pastinakk - oppskåret i små biter

I en vanlig Boeuf Bourguignon - gryte skal potetene (eller ris) kokes ved siden av. Jeg synes det blir best når potetene kan koke sammen med kjøttet for det gjør at sausen blir tykkere og smakene får blandet seg skikkelig. Gryta fikk koke i en halv times tid uten lokk, til til poteter og kjøtt var skikkelig møre og noe av væsken hadde dampet av.  

I stedet for champignon og bacon som skulle steikes og has i gryta rett før servering, foreslo min kone å sette fram greske oliven på bordet, så kunne de som ville, ha det som tilbehør til kjøttgryta. Og det smakte virkelig godt! sammen med tyttebærsyltetøy og eller sennep.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar