Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

tirsdag 21. januar 2014

Seibiff og stekt seifilet m. adobo-krydderblanding.

Jeg elsker sterk mat og liker å prøve ut nye smaker. Jeg har prøvd adobo krydderblandingen på kylling før og nå ville jeg prøve den på fisk.

Jeg brukte ca. 1 kg seifilet. Jeg stekte seibiff på vanlig måte (vendt i en blanding av salt, pepper, paprika og mel), stekt sammen med løk og smør. Tilbehør: raspede gulrøtter og kokte poteter. Men jeg la vekk ca 200 gram av fisken og ”marinerte” det i adobo-blandingen. I dag brukte jeg tyrkermynte som sitronsmak-kilde i stedet for sitronverbena. Jeg brukte følgende mål:
½ - 1 ts cumin
1 ts grov salt
1 – 2 ts tørket oregano
1 – 2 ts tørket tyrkermynte
1 hvitløksfedd
Jeg knuste dette i en morter.
Så smurte jeg fiskestykkene inn med blandingen og lot dem ligge ca. 3 timer ved romtemperatur før jeg stekte fiskestykkene.
Ungene og kona spiste den vanlige seibiffen, mens jeg også prøvde meg på den som var marinert i krydderblandingen. Riktig godt!

Og så blir det rester av begge deler i morgen!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar