Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

søndag 30. november 2014

Bayonneskinke med løksaus

I dag ble det skikkelig søndagsmiddag: Bayonneskinke!  Hele familien liker dette, og særlig ungene. Vi spiser egentlig ikke så mye svinekjøtt, men dette er noe av det beste ungene får. Og da må det skikkelig løksaus til! 

Jeg fant en oppskrift her og en litt annen her og brukte en mellomting av de to oppskriftene: 


Løksaus
3 ss smør 
2,5 stk finhakket løk 
3 ss hvetemel 
5 dl kjøttkraft 
1 ts eddik 
2 ts sukker -  Fres løken i smøret, skal bli blank. Ikke brent!
-      Ha i mel og rør.
-      Spe etterhvert med kraften og rør. Fortsett med dette til du har fått en saus som har riktig konsistens og som smaker godt. Her brukte jeg kraft jeg hadde laget for noen uker siden og som jeg hadde tatt opp av fryseren dagen før. Den er rester etter en middag vi hadde tidligere i høst der vi kokte svineknoke og salt fårekjøtt. Siden denne kraften er ganske salt må den fortynnes ganske mye (1 : 2), men det er den beste kraften.
-      Smak til med eddik, sukker, salt og pepper.Bayonneskinken var ferdig kokt på forhånd og skulle bare varmes i kokende vann. Som tilbehør brukte jeg kokte poteter og grønnsaker (gulrøtter og en rest av en kålrot jeg hadde i kjøleskapet). Nam!

2 kommentarer:

  1. Thank you for your visit. I think that you follow some of the New Nordic Diet and enjoy it according to your needs, and some of your dishes look really tasty! Happy And Tasty New Year!

    SvarSlett