Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

fredag 21. november 2014

Frityrstekt fisk

Min svigerfar lagde en gang i blant frityrstekt steinbit med pommes frites til. Det var helt fantastisk!  I dag ville jeg prøve meg på litt av det samme og bestemte meg for å bruke noe fisk jeg hadde i fryseren. Der fant jeg litt steinbit og litt laks. Jeg fant en oppskrift på frityrrøre og satte i gang.

Frityrrøre:
§  120 g hvetemel
§  1 ts salt
§  1,5 ts bakepulver
§  1,5 dl øl; her brukte jeg alkoholfri øl.


Steinbiten klippet jeg opp i små biter og lot bitene ligge i frityrrøren en liten stund. Deretter stekte jeg bitene i solsikkeolje (ca. 1 dl) i en jerngryte i noen sekunder eller ca et halvt minutt på hver side. Så ble fiskebitene tatt opp og lagt i en kjele slik at de skulle holde seg varme. Jeg stekte bare få biter om gangen for at temperaturen ikke skulle synke for mye. 

Laksen delte jeg opp i litt større biter, la i frityrrøren og stekte den i smør og olje i en vanlig steikepanne i et par minutter på hver side. Laksebitene krydret jeg også med litt sitronpepper og chilieksplosion. Som tilbehør brukte jeg remulade.

I stedet for pommes frites brukte jeg ovnsbakte poteter gulrøtter og så kokte jeg litt grønnsaker (blomkål og brokkoli). Her skulle jeg nok heller brukt erter, kanskje en salat (coleslaw), slik det ble brukt i oppskriften jeg har stjålet frityrrøre-oppskriften fra. Det hadde også vært godt med sennep til tror jeg.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar