Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

onsdag 6. april 2016

Den sjette.

Den sjette salaten fra boka til David Bez, "Jeg elsker salat". Dette er en pescatarian salat: en salat som i tillegg til det vegetariske, inneholder noe fra sjøen – sjømat av noe slag. I denne salaten har jeg brukt en fiskeburger i stedet for blekksprut slik det står i oppskriften. Disse fiskeburgerne er laget av torsk og sei og inneholder ikke melk. Jeg har aldri kunnet ha fiskekaker/-burgere før, så at jeg fant disse er jeg veldig glad for! Jeg har falt helt for dem! De er produsert av  «Lofoten Fisk AS». I stedet for melk er det brukt rismelk står det på pakka. Disse har jeg brukt relativt ofte etter at jeg fant dem i butikken. Også ungene har sagt at de er gode (går an?).

Dette laget jeg salat av:
Rødkål - 100 gram, finsnittet.
1 liten gulrot, høvlet/skåret i tynne skiver.
En håndfull cherrytomater, skåret i biter.
En håndfull utsteinede, sorte oliven.
En liten håndfull solsikkekjerner ristet i tørr, varm steikepanne (i stedet for sesamfrø).
En stekt, grov fiskeburger uten melk.

I stedet for dressing: en stor spiseskje Hellmanns mayones.

En riktig god salat, men kanskje litt mye rødkål. Det hadde nok holdt med litt over halvparten. Det var godt med majones, det hadde vært godt med remulade også. Jeg brukte majones siden vi har funnet den gode majonestypen "Hellmanns Mayones" på glass i butikken her. Det minner meg litt om tiden vi bodde på Gran Canaria, Spania.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar