Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

søndag 24. juli 2016

Laks/ørret med ris

Laks/ørret er god og enkel mat å lage.

Enten steker jeg lakseskivene/ørretskivene i steikepanna eller så baker jeg den i ovnen. I dag stekte jeg den i steikepanna. Men det er det siste jeg gjør: den trenger ganske kort tid i panna.

Først setter jeg i gang risen; grov naturriss til kona og meg - den trenger å koke i 45 - 60 minutter, men barna vil ha vanlig hvit basmatiris som skal koke i ca 10 minutter. Den grove basmatirisen/naturrisen hever smaken på måltidet flere hakk! Jeg har i det siste begynt å skjære opp brokkoli i buketter og koke brokkolibukettene i ca. tre minutter, helle av vannet, salte og pepre bukettene og servere dem ved siden av til dem som vil ha det. Dette syntes ungene var godt også!

Rå grønnsaker i boller/skåler settes på bordet slik at folk kan forsyne seg selv med det de vil ha:
* agurksalat.
* maiskorn.
* cherrytomater.
* paprikabiter.

Og i tillegg settes kjelene med risen og de kokte brokkolibukettene på bordet. Da kan alle velge å forsyne seg av rå eller lett kokte / kokte grønnsaker eller bruke begge deler.

Tilbehør:
- Chilisaus.
- Smeltet smør med løkgress/løk.
- Hollandaise-saus til de i familien som kan ha melk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar