Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

onsdag 30. mars 2016

Salat5

Jeg fortsetter på mitt lille prosjekt med salater. Utgangspunktet er fortsatt boka "Jeg elsker salat" av David Bez. Også denne gangen lager jeg en salat av rå ingredienser. Det er i utgangspunktet 5 forskjellige typer salater i boka til David Bez: de er enten laget av rå og ubehandlede ingredienser, de kan være laget som en vegansk salat eller som en vegetarisk eller en omnivor salat. I tillegg har han en type der det er brukt fisk eller sjømat som han kaller pescatarian type. De omnivore salatene inneholder i tillegg til vegetariske ingredienser også kjøtt. For hver salat i boka har han kommet med et alternativ, f. eks. et omnivårt alternativ hvis salaten er laget av rå ingredienser som denne salaten som jeg har laget her. Det er noe spesielt med salatene som er laget på rå og ubehandlede synes jeg. En spiser ikke så ofte rå grønnsaker som f. eks. brokkoli som jeg brukte her. Det blir en annen måte å kjenne og smake dem på. Og i tillegg er det godt!


Slik var salaten i dag:

1 gulrot, skåret i tynne biter og på langs med en grønnsaksskreller
1/2 liten rødløk (jeg tok 1/3 stor), i tynne skiver
en håndfull rosiner
en håndfull valnøtter (her brukte jeg det jeg hadde: mandler), hele og hakket
feltsalat, en håndfull

til dressing blandet jeg olivenolje (1 ss), epleeddik (1ts), litt salt og pepper og helte dette over salaten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar