Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

lørdag 25. mars 2017

Kveite

Dette er den beste kveitemiddagen jeg har smakt!
Oppskriften følger her:

til en person trenger du:


  • en litt stor skive kveite.
  • smør / margarin 2 ss.
  • løkgress
  • en halv gulrot skåret i tynne fyrstikktynne / -store biter. 
  • rå tomater (delt / skåret i skiver) eller litt av en boks med hakkete tomater (2 ss)
  • en håndfull urter (velg selv)
  • salt (gjerne urtesalt)
  • sort pepper
Pakk dette inn i aluminiumsfolie og legg inn i oppvarmet ovn ca. 200 grader C.
Stek mellom 20 og 30 minutter avhengig av tykkelse på fiskestykket.

Kok opp litt vann i en kjele og kok brokkolibuketter i et par minutter. Hell av vannet og tilsett en liten skje smør / margarin og salte og pepre.
Del sukkererter i mindre biter og legg ved siden av på tallerkenen . Det er sikkert også godt å skvise litt sitron over fisken når den er ferdig før servering.

Kok poteter og ha ved siden av eller skrell potetene først, del dem i biter og legg dem i folien sammen med fisken. 

Inspirasjon til denne oppskriften har jeg funnet i en kokebok av Andreas Viestad: "Ekte mat" (der han bruker torsk og salvie og tomat) og oppskrifter fra http://www.godfisk.no/ slik som  dette og dette.
 . 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar