Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

lørdag 2. september 2017

ChilisausVi har litt chili i vinduskarmen på stua. Det er forskjellige sorter: Ancho San Luis, Tequila Sunrise, Cayenne Purple og Medusa.

Jeg ville prøve å lage chilisaus:

Sriracha saus.

Dette er en hot thailandsk saus. Den har fått navnet etter en by som ligger på østkysten av Thailand. Den brukes der særlig som dipp til krabber og annen sjømat.

Jeg fant oppskrift på chilisaus her:

Men jeg endret litt på oppskriften fordi jeg ikke hadde fiskesaus og heller ikke 800 gram chili!  

Jeg brukte dette: 

100 gram hjemmeavlet grønn chili

1/4 ss sukker
1/4 ss brunt sukker
1/4 ss salt
1 hvitløksfedd
ca 1/4 dl eddik
ca 1/4 ss oystersaus i stedet for fiskesaus
ca 1/4 dl vann

Alt ble blandet og kokt i fem minutter. Deretter ble det avkjølt og knust med en stavmikser slik at det ble en grønn pasta. Det ble overført til et syltetøyglass. Etter å ha smakt på sausen tilsatte jeg litt over 2 ss løvetannsirup for å gjøre den ekstra søt og satte det i kjøleskapet. Gleder meg til å smake det på sjømat og kyllingretter!
Ferdig saus:1 kommentar:

  1. Litt skaptisk til fargen, men gleder meg også til å smake! :-D

    SvarSlett