Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

onsdag 18. oktober 2017

Fiskesaus


De fleste posesauser som kan kjøpes i butikk inneholder melk, fløte, laktose, melkesukker, o.l. Derfor har jeg prøvd å lage sauser fra grunnen av, men jeg synes det er vanskelig med hvite sauser til fisk. Jeg har vært på jakt etter en posesaus som jeg kan ha. Her om dagen fant jeg denne posesausen!: "Parisienne FISKESAUS" fra TORO. Men den skal tilsettes 1 dl melk under laging. Jeg har funnet ut at i stedet for melk er det greitt å bruke "OATLY matlagningsgrädde". Da blir sausen riktig så god! 
Det blir ofte rester igjen etter middag. Hva skal man gjøre med dem? Jeg hadde noe laks eller ørret, litt rester av grønnsaker (amerikansk blanding) og poteter og ris. Jeg slengte alt på en tallerken, puttet den i mikrobølgeovnen og varmet opp. Jeg hadde da ferdiglaget sausen i en gryte på forhånd, noe som tar noen få minutter. Veldig enkelt og godt!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar