Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

tirsdag 6. november 2018

Kylling BBQ.

Ungene er svært glade i dette. Det er ganske mektig og kan brukes som frokost, lunch, brunch, eller middag!

Jeg gjør dette:
  • 2 kyllingfileter skjæres på langs slik at du får lange, tynne fileter.
  • 3 spiseskjeer BBQ-saus (Denne gangen brukte jeg "Sweet Baby Ray's Honey Chipotle Barbecue Sauce" - du kan bruke den du liker best!)
 Jeg legger de oppskårede kyllingbitene i en bolle og vender dem i BBQ-sausen. Det hele settes i kjøleskapet og står der en times tid. Så steker jeg de tynne skivene/filetene på sterk varme et par minutter på begge sider. Deretter demper jeg varmen og lar det stå til alt er gjennomstekt. Denne gangen tilsatte jeg også ca 1/2 dl vann når jeg dempet varmen. Dette for å være sikker på at bitene ikke blir for tørre. Det blir en god saus også!

Dette er godt med salt og pepper! Gjerne på brød sammen med et salatblad og evt. en tomatskive.
Eller også som middag hvis man spiser det sammen med ris og en salat. Og en kan steke skiver av sopp, paprika og squash og ha det til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar