Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

tirsdag 27. november 2018

Jordskokksuppe

Vi er med i et andelslandbruk. Der har vi grønnsaker og urter, blant annet grønnkål, selleri, gulrot, løk, poteter og jordskokk. Det er på tide å høste restene som er igjen på åkeren nå, så her om dagen var vi og hentet jordskokk og løk! Vi fikk med oss over 2 kg med jordskokk! Da ble det litt testing og utprøving! Her kommer en jordskokksuppe som jeg fant i en kokebok jeg fikk kjøpt billig på biblioteket siden de skulle kvitte seg med den: "Supper - mer enn 100 gode og lettvinte supper for enhver anledning." Ingeborg Pertwee, 1996.


 • ca 50 gram margarin uten melk og soya
 • i overkant av 500 gram jordskokk
 • en halv, stor løk
 • gjærfri buljong løst i 6 dl vann (det skulle være melk)
 • bacon som garnityr
 1. Smelt smøret.
 2. Surr løken til den blir blank og myk.
 3. Tilsett jordskokken og væsken.
 4. La koke i en halv time på svak varme mens lokket er delvis av kasserollen.
 5. Mos suppen med en stavmikser, gjerne litt av gangen.
 6. Stek bacon mens suppen koker.
Her kunne jeg også hatt oppi en dl vegansk fløte (skulle vært 1 og 1/2  dl husholdningsfløte), men jordskokk er såpass søt i seg selv så jeg utelot det. Jeg skar opp noen av jordskokkene i skiver (ca 2 mm tykke) og tilsatte disse når resten hadde kokt nesten ferdig. Da ble de ganske sprø. Sammen med det sprøstekte baconet gjorde dette seg! (Kanskje enda bedre, men mindre sunt!, hvis jeg hadde stekt jordskokkskivene sammen med baconet først.) Sikkert lurt å servere suppen i varme skåler.

Dette smakte godt! Men husk at jordskokk lager mye gass i mage/tarm! Kan være lurt å holde seg hjemme når en spist mye jordskokk...


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar