Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

søndag 13. januar 2019

En form for Huevos Rancheros: Cowboy-frokost!

Jeg var sulten og ville prøve noe nytt. Jeg hadde litt rester som også var greie å få brukt opp.  Og kona har fått en kokebok for et par år siden som heter: "Supersunt og syndig: 50 deilige retter med GRØNNKÅL." skrevet av Draw Ramsey og Jennifer Iserloh. Boka er oversatt fra engelsk og orginalens tittel er "Fifty shades of kale." Siden jeg driver med å tømme fryseren for mat som har ligget en stund, og grønnkål fra andelslandbruket er en av disse tingene, var det greit å lage denne retten!

Bildet ved siden av viser den oppskriften som gav meg inspirasjon til å lage denne lille enkle retten. Her ble det brukt chorizo-pølse i skiver/biter og en boks svarte bønner. Og det ble servert limebåter og tortillalefser ved siden av.


Ingredienser:
 Til en /to personer.
 • En liten løk skåret i biter
 • Ett hvitløkfedd skåret i skiver
 • En boks med ferdig stekt taco-kjøttdeig i stedet for chorizo-pølse og bønner
 • Grønnkål - en god neve
 • Egg - 1 stk
 • Vann
 • Paprika-krydder
 • Korianderblader
 • Hele korianderfrø
 • Hele spisskummenfrø
 • Salt og nykvernet pepper
 • Ketchup
 • Sennep med honning
Løk og hvitløk ble stekt i noen minutter. Deretter tilsatte jeg en boks ferdig stekt taco-kjøttdeig og stekte videre. (Det hender jeg har litt slik stekt kjøttdeig igjen etter et taco-måltid og hvis ikke datteren spiser dette neste dag putter jeg det i en boks og plasserer det i fryseren.) Grønnkål (rett fra fryseren) ble tilsatt og varmen ble dempet noe. Jeg hadde et glass med søt sennep og en flaske ketchup som begge var nesten tomme. Disse ble tilsatt litt vann, ristet godt for å få med alt som satt fast på veggene, og tilsatt gryten/steikepanna. Det samme gjorde jeg med et nesten tomt glass paprika-pulver. Jeg rørte forsiktig i gryta med en tresleiv. Alt fikk så stå å småkoke til mye av væsken var fordampet. Til slutt laget jeg en liten grop i kjøttdeig og grønnkålen og knekte et egg og la forsiktig ned i. Jeg satte på lokket og lot det varmebehandles til eggehviten var stivnet. Eggeplommen var fortsatt rennende. Dette ble riktig godt!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar