Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

søndag 20. januar 2019

Thailandsk kyllingcurry

Vi er her i familien svært glade i kylling og i curry/karri. Og vi er glade i asiatisk mat! Derfor har vi ofte kylling i forskjellige varianter her i huset. Jeg har en annen oppskrift på kylling-med-karri-gryte  her. Inspirasjonen til denne gryta fikk jeg fra boka "Asia. En kokebok" av Anna Røer. Nå ville jeg prøve å lage en gryte som også personer med irritabel tarm (IBS) kan ha. Derfor lot jeg være å bruke eple, løk og hvitløk som er vanlig å bruke i karri/curry-retter. Oppskrift følger:

Ingredienser (holder til 3 personer):

1 ss kokosolje
2 kyllingfileter
1 paprika
1 - 2 gulrøtter
Curry
Salt & pepper
Chili
Kokosmelk

Gurkemeie
Ris

Crisp-salatblader

Slik gjorde jeg det:
Kyllingfiletene ble skåret i små biter og stekt i litt kokosolje. Bruk en sleiv og rør godt.
Små biter av paprika og gulrøtter ble tilsatt og alt ble stekt videre. Følgende ble tilsatt i denne rekkefølgen: Curry, salt & pepper. En halv chili fra en plante i vinduet. Og til slutt nesten en hel boks kokosmelk. Gryta fikk nå koke opp. Alt fikk småkoke til risen var ferdig. Jeg rørte av og til.

Jeg kokte opp vann tilsatt 1ss gurkemeie. Da blir risen gul og fin! Da risen var ferdig kokt, blandet jeg den inn i currygryta og serverte. Godt med salatblader til! Og sikkert godt med maiskorn, eplebiter eller / og korianderblader til! Eller thai-basilikum.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar