Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

fredag 11. oktober 2019

Fårikål

Fårikål er høstmat. Det fine med en slik gryte er at den lager seg selv. Enkelt og greit! Og kjempegodt!

Jeg brukte 0,8 kg lammekjøtt (mildere enn voksen sau) og ca et halvt kålhode. Jeg skar kål i passe store biter og la kjøtt og kål lagvis. Så kokte jeg opp 4 dl vann i en annen kjele og helte det kokende vannet over kjøtt og kål. En toppet spiseskje hvetemel ble hatt over. Hele pepperkorn, 3 - 5 hele hvitløksfedd og en liten, rød chili fikk også bli med i gryta. Begge de to siste er hjemmeprodusert. (Jeg husker ikke hvilken type chili det er.) Hvitløk og chili er ingredienser som normalt ikke skal i en slik gryte, men jeg synes at det gjør seg. Når alt er i gryta, skal det koke på svak varme i 1,5 - 2 timer. Best er gryta dagen etter når smakene har satt seg! Men i dag spiste jeg opp nesten alt like etter at det hadde kokt i sine 2 timer! Gryta ble fortært uten poteter denne gangen, i stedet hadde jeg et par brødskiver med smør til! Brødskivene er greie å bruke til å få med seg resten av sausen som er igjen i skåla / på tallerkenen!






Resten av gryta ble fortært dagen etter.

Denne gangen kjøpte jeg fårikålkjøtt. Dette er billigere, men innehoder mer bein og fett. Neste gang tror jeg at jeg heller kjøper lammebog eller lammesteik i skiver. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar