Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

lørdag 28. september 2019

Fisk i hvitvin

Jeg liker å kikke i / lese i kokebøker og nå i høst har jeg koset meg med "Frankrike, en kulinarisk reise". Alltid gøy med nye oppskrifter, nye bøker o.l. Selv om denne boka er gammel og har stått i bokhylla i flere år har jeg ikke prøvd å lage noe av det før nå i høst. Her kommer en fiskeoppskrift. Siden jeg hadde en skvett hvitvin stående tenkte jeg at jeg kunne prøve å bruke den i mat. Den hadde kanskje stått litt lenge, men det er gøy å prøve likevel!

Her følger oppskriften slik den står i kokeboka:

  • 4 små hele ørret
  • salt og pepper
  • 75 gram smør
  • 4 sjalottløk, finhakket
  • 1,5 dl riesling eller annen hvitvin
  • 150 gram små, friske sopp
  • 6 ss kremfløte eller crème fraîche
Vinen jeg hadde var en rest av en Pinot gris fra Italia. Her i oppskriften skulle det nok også meierismør (godt smør) i og ikke margarin. Men kan vi ikke ha, så kan vi ikke. Da får vi heller prøve med noe annet!

Jeg brukte:
  • 3 lakseskiver
  • salt og pepper
  • 75 gram Soft margarin  (uten melk og soja)
  • 1 rødløk i skiver
  • hvitvinsrest (mellom 1 og 2 dl)
  • En boks små, hele champignoner  (425 gram)
  • En dæsj havrefløte ("Wow no cow") i stedet for kremfløte eller crème fraîshe.
  • Granskuddsirup

Jeg fant en ildfast form og la oppskårede skiver av rødløk nederst. Deretter la jeg fiskebitene oppå løken og så helte jeg vinen over.


Jeg dekket formen med aluminiumsfolie og puttet det inn i ovnen.



Mens dette kokte / bakte i ovnen i 20 minutter ved ca. 225 grader C., stekte jeg soppene og krydret dem med salt og pepper.




Når fisken hadde stått i ovnen i 20 minutter flyttet jeg fisk og rødløk over i steikepanna til soppen for å holde dette varmt til sausen var ferdig.





Væsken fra den ildfaste formen (vinen) ble så kokt inn, og så tilsatte jeg en dæsj havrefløte ("Wow no cow"). Og for å gjøre den søtere tilsatte jeg litt sirup.






Sausen ble hatt sammen med fisk og sopp og løk og fikk stå å småkoke i noen få minutter.






Deretter var det bare å spise!




 Godt med brød til!
Jeg hadde middag til nesten to dager til meg selv på dette.

Oppskriften kommer fra Alsace i Frankrike.
Dette vil jeg prøve en gang til og da vil jeg åpne en riesling fra Alsace.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar