Jeg har galaktosemi. Det er en stoffskiftesykdom som gjør at jeg ikke kan ha melk og melkeprodukter.

Det er monosakkaridet galaktose jeg ikke kan ha. Dette sukkerstoffet er med på å bygge opp laktose (melkesukker) og pectin. Jeg må derfor holde meg unna mat som inneholder laktose, galaktose og pectin. Sistnevnte brukes som stivelsesstoff i kjøpasyltetøy og finnes naturlig i umoden frukt og bær og i tillegg i tang og tare. Certo, som ofte brukes når en lager syltetøy hjemme, inneholder pectin. Oppskriftene her vil derfor være uten melk og melkeprodukter. Her prøver jeg å legge ut oppskrifter som vi med galaktosemi (og laktoseintoleranse ) kan bruke.


Jeg er opptatt av miljø og prøver derfor å handle lokal mat. Jeg synes det er viktig å bruke de ressursene som finnes i nærmiljøet i stedet for å handle mat som har reist langt. Handler vi alle lokalt og bruker mer av de ressursene som finnes der vi bor, vil dette være fint for kloden vår og våre barn og barnebarn.

Jeg er også opptatt av ren og frisk mat som ikke er proppfull av hormoner, antibiotika og annet. Jeg tror også at dyr som har levd ute på beite smaker bedre enn dyr som bare har stått inne på båsen hele livet.

Jeg er også nysgjerrig på hva ting smaker og prøver derfor å bruke av de ressursene som finnes i nærmiljøet som ellers ikke blir sett på som en ressurs. Her kan løvetannknopper og granskudd være eksempler på hva jeg synes det er morsomt å prøve ut.

Vi kaster alt for mye mat i vårt samfunn i dag. Derfor prøver jeg å bruke opp de restene vi får etter et måltid. Da sparer familien i tillegg penger som kan brukes på andre ting.

mandag 6. januar 2014

Vegetarisk Taco - vegetarian Taco

Taco er alltid godt! Mens vi lager en vanlig Taco med karbonadedeig til ungene lager vi voksne en variant som er helt fri for kjøtt.

ingredienser:
Vi bruker gjerne det vi har for hånden, men det er nesten alltid

squash, rød paprika, løk, hvitløk, maiskorn, sopp og som oftest bønner i denne vegetarblandingen.

Denne gangen hadde vi også sukkererter oppi gryten like før vi serverte.

Det kan også være chili, revet gulrot og linser. Brukes linser er det ikke bønner i og omvendt. For å gjøre den til en ordentlig Taco-middag krydrer jeg med spisskummen i tillegg til salt og nykvernet pepper.

English: When the children eat normal Taco with minced meat, we adults use a vegetarian type of Taco.

We uses:
squash
red pepper
onion
garlic
sweet peas
corn
mushrooms
beans
cumin
salt & pepper
sometimes we use: chili, carrot and lenses. If we use lenses, we do not use beans and opposite. Or we use what we have in the fridge.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar